Jõhvika-banaani toorjuustukook

Nagu juba eelnevatest postitustest on ehk välja tulnud, siis minu maitsemeeli paitab hapu-magusa kooslus. Täna sõbrunesid toorjuustuses koogis hapukas jõhvikas ja magus banaan, ideaalne võiks öelda! Banaani magusus andis hea võimaluse vähendada algretseptis olevat suhkrukogust. Tegelikult ei jäänud Toidutares olevast ploomikoogi retseptist suurt midagi järgi🙂 Aga võin kinnitada, et ploomidega jääb sama kook samuti võrratult hea! Paar aastat tagasi, kui ploomipuude oksad olid viljadest lookas ning ploomikuhilad puude all, sai seda kooki korduvalt tehtud.

Loomulikult võib kasutada ainult tavalist nisujahu, kuid peale kasuteguri tervisele, meeldib mulle täisterajahude maitse ja tekstuur, mis küpsetistele jääb. Kolesteroolisõbralikumaks saab küpsetise kaerajahu ning kaerakliisid kasutades, madalama rasvasisaldusega toorjuustu ning hapukoore asemel maitsestamata jogurtit kasutades. Kaer on teatavasti vere HDL-kolesterooli tõstva toimega, mis vere “halba” LDL-kolesterooli omakorda langetada aitab. Lisaks veel jõhvikad, kaneel, banaan – tervis koogist!

  • 1,3dl nisujahu
  • 0,5dl kaerajahu
  • 1 kuhjaga spl kaerakliisid
  • 1dl täisteranisujahu
  • .. või eelnevate asemel 3dl nisujahu
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 200g toorjuustu (kasutasin jällegi 0,1%)
  • 1dl maitsestamata jogurtit (või hapukoort)
  • 4 muna
  • 1,5dl (rafineerimata roo-)suhkrut (maiamad võivad ka rohkem panna)
  • 350g jõhvikaid
  • 150g banaani
  • Veidi vaniljesuhkrut+kaneeli
  1. Sega omavahel jahud ja küpsetuspulber.
  2. Teises kausis sega toorjuust jogurtiga.
  3. Eralda munakollased valgetest.
  4. Vahusta munakollased 1dl suhkruga ning sega kokku toorjuustuseguga.
  5. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, vahustamise lõpus lisa 0,5dl suhkrut.
  6. Sega jahu toorjuustu-munaseguga, seejärel sega juurde vahustatud munavalged.
  7. Vooderda 24-26cm lahtikäiva vormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga ning vala tainas vormi.
  8. Lõika banaanid ketasteks.
  9. Kata kook pealt marjade ja banaanidega. Raputa soovi korral peale veel natuke vaniljesuhkrut ja kaneeli.
  10. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 45 minutit

Kook on hea ka soojana, kuid toorjuust ja banaan ilmutavad oma head maitset paremini külmkapikülmana😉

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s