Napoleoni kook

Ei ole paremat kui otsast lõpuni enda valmistatud napoleoni kook! Konkureerivalt head on ka sõbranna K. valmistatud kook ning Haapsalus Müüriääre kohvikus pakutav. Kuigi napoleoni valmistamine tundub hirmkeeruka ettevõtmisena, on see tegelikult küllaltki lihtne. Vaid aega peab veidike varuma. Mina näpistasin selleks natuke aega hommikust, et valmistada tainas, natuke lõunast, et valmistada kreem ja natuke õhtust, et küpsetada põhjad ning laduda põhjad kreemiga kihiti. Kihtide vahele läks ka magusa kreemi tasakaalustamiseks suvel purki pandud kirsivõie. Seega võib öelda, et alustasin ettevalmistustega paar kuud varemgi😉

Küpsetatud kihtide kuhila🙂

Aeg tasub ennast mitmekordselt ära. Esiteks on alati meeldiv vastu võtta sööjate kiidusõnu. Teiseks on lausa topeltmeeldiv vaadata, kuidas magusast mitte lugu pidav meheraas sööb mitu tükki. Kolmandaks on ise koogiga ikka päris meeldiv maiustada😉

Retsept ühe SUURE koogi jaoks on pärit suurepärasest nami-namist. Kuna olin kõik kandikud jm suured alused küla peale tassinud, siis pidin tegema 2 väiksemat kooki (u 20x20cm).

Tainaks:

  • 600g nisujahu (1 liiter)
  • 250g külma magedat võid
  • 2,5dl külma vett
  • 1tl 30% äädikat
  • 1tl soola
  • 1 muna

Kreemiks:

  • 1,5l piima
  • 4dl suhkrut
  • 6 muna
  • 1,5dl nisujahu
  • 2tl vanillisuhkrut

Vahele soovi korral:

Esmalt tee valmis tainas:

  1. Haki jahu külma võiga puruseks. Lisa veega segatud äädikas, sool ja muna.
  2. Sõtku tainas ühtlaseks ning jäta külma vähemalt 3-4 tunniks seisma.

Vahepeal võid valmis keeta kreemi:

  1. Kuumuta 1,25 liitrit piima koos 2dl suhkruga keemiseni.
  2. Samal ajal vahusta munad ülejäänud suhkruga. Lisa jahu ja ülejäänud külm piim.
  3. Kalla vahustatud segu kuuma piima hulka. Lisa ka vaniljesuhkrur.
  4. Kuumuta pidevalt segades, kuni kreemi paksenemiseni. Ära kindlasti keeda! Jahuta kreem.

Kui tainas on külmas oma aja ära seisnud, siis võib alustada rullimist-küpsetamist:

  1. Jaota tainas 7-ks.
  2. Rulli igat tainaosa eraldi õhukeseks. Lõika ruudukujuliseks. Mina lõikasin sobiva suurusega küpsetuspaberist šablooni, mille järgi tainaplaate välja lõikasin. Ära lõigatud servad pane kõrvale.
  3. Küpseta igat lehte 250-kraadises ahjus u 5 minutit. Tegin enne ahju panekut tainasse kahvliga augukesed, siis ei kerki lehed ahjus isepäiselt punni.
  4. Lõigatud ääreribadest rulli viimane plaaditäis, mida küpseta veidi kauem kuldpruuniks, et seda oleks võimalik hiljem koogi peale murendada.
  5. Laota jahtunud põhjad kreemiga vaheldumisi alusele. 1-2 kihi vahele võib panna ka moosi. Kreemi tuleks panna heldelt paksu kihina, ei ole vaja karta et kook liiga kreemine saab😉 Viimaseks kihiks kata tort kreemiga ning murenda peale viimane tainakiht.
  6. Seistes muutub kook aina paremaks!

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s