Õunakringel

Võtsin hoogu, mis ma võtsin, aga minu esimene kringel sai tehtud! Ja peab tunnistama, et alguse kohta sai päris hästi tehtud🙂 Retseptil pidasin silma peal siit. Selle retsepti järgi tuleb kringel pehme ning hoolimata sellest, et hoidsin teda veidi pikalt ahjus ning pealmine kiht sai tiba kõva, oli sisu niiske ja mõnus. Õhukindlas karbis seisis kringel pehme veel päevi.. viimane tükk suurest kringlist sai pintslisse pistetud 4-5 päeva pärast🙂

Järgmine kord teeksin teisiti seda, et kasutaksin presspärmi (millegipärast õnnestub mul pärmitainas sellega paremini kui kuivpärmiga), kasutaksin jahu pigem vähem (liiga palju jahu muudab küpsetise tihkeks ja kuivaks) ning hoiaksin ahjus pigem vähem kui rohkem (no aga kringel tundub ju niiii suur, et kuidas ta ometigi sellise ajaga suudaks ära küpseda).

Ühe suure plaaditäie jaoks on vaja:

Tainas:

  • 25g presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
  • 2dl piima
  • 1sl tavalist suhkrut + 1 sl vaniljesuhkrut
  • 0,5tl soola
  • 1tl jahvatatud kardemoni
  • 6-8 dl jahu
  • 100g võid
  • 1 muna

Täidis:

  • 6-7 keskmist õuna
  • 2dl fariinsuhkrut
  • 50g võid
  • 1tl kaneeli
  • 1/3 tl jahvatatud kardemoni
  • peotäis rosinaid

Puru:

  • 2,5dl jahu
  • 1dl fariinsuhkrut
  • 1tl kaneeli
  • 0,5tl soola
  • 100g võid
  • 100g purustatud või jahvatatud pähkleid (seekord jäid panemata, kuna ununesid poodi🙂 selle asemel panin lihtsalt jahu ja suhkrut veidi rohkem)

Glasuur:

  • 100g šokolaadi  (panin tumedat ja piimašokolaadi pooleks)
  • u 50 ml vahukoort

Esmalt valmista tainas:

  1. Soojenda piim kastrulis ning lisa sellele võikuubikud. Ära lase keema, lase võil kuumenedes sulada. Jahuta veidi.
  2. Võta suur kauss ning sega selles pärm suhkru ja soolaga.
  3. Lisa kaussi leige piim võiga. Sega juurde kardemon.
  4. Hakka vähehaaval jahu juurde segama. Lõpuks võib lusika eemale panna ja kätega kaussi segama-sõtkuma ronida.
  5. Jahu tuleks lisada niikaua, et tainas käte küljest lahti tuleks.  Selleks tuleb ka veidi sõtkumistrenni teha😉
  6. Raputa taina pinnale veidi jahu ning lase soojas kohas rätiku all kerkida umbes tunnike.

Vahepeal saab täidisega tegeleda:

  1. Koori ja tükelda õunad pisikesteks kuubikuteks.
  2. Pese rosinad ning pigista kuivaks.
  3. Sulata kastrulis või ning lisa sellele suhkur, kaneel, kardemon ja õunatükikesed.
  4. Hauta u 5-7 minuti jagu ning lisa ka rosinad.
  5. Jahuta ja nõruta liigne vedelik.

Valmista ka puru:

  1. Sega omavahel jahu, fariinsuhkrur, sool, kaneel ja pähklipuru.
  2. Lisa külm või ning haki seguga puruks. Lõpuks võib ka näppudega aidata.

Kui tainas on kerkinud, tuleb kringel kokku meisterdada:

  1. Rulli suurel jahusel pinnal tainas õhukeseks laiali. Mida õhuksesem, seda rohkemate kihtidega rull tuleb. Väga õhuke võib samas katki minna, seega parajalt õhuke oleks sobivaim😉
  2. Jaota õunatäidis ühtlaselt tainale laiali. Raputa peale ka 2/3 purust.
  3. Keera tainas tihedalt rulli ning tõsta ahjuplaadile sobivas kujus.
  4. Lõika terava noaga iga 2-3cm tagant sälgud peaaegu lõpuni, kuid mitte läbi kringli. Painuta sälkusid vaheldumisi paremale-vasakule.
  5. Pintselda kringlit lahtiklopitud munaga ning kata allesjäänud puruga.
  6. Aseta kringel külma ahju ning seadista kuumus 200-kraadi peale.
  7. Küpseta 40-45 minutit. Hoidsin 45 minutit, kuid oleksin pidanud 40 juures kindlasti välja võtma.. seega jälgige hoolega😉
  8. Tõsta kringel ahjust välja, kata rätikuga ja jäta jahtuma.
  9. Sulata šokolaad vahukoorega ning nirista veidi jahtunud kringlile.
  10. Sobib kohe söömiseks, kui mõni tükike peaks järele jääma, siis saab tema eluiga pikendada õhukindlas karbis.

2 thoughts on “Õunakringel

  1. Tegin just üle aastate kringlit, kasutasin Sinu õpetust. Mul õnnestus natuke liiga palju täidist teha, aga muidu sai kringel nii-nii suurepärane, et kipub sõna otseses mõttes koos keelega alla minema. Aitäh jagamast🙂 !

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s