Pelmeenid

Alati peab sügavkülmas olema pakk pelmeene ja jäätist! Jäätisemasina soetamiseni pole veel jõudnud, seega varustame ennast sellega poelettidelt, kuid hiljuti sain uhke pelmeenivormi omanikuks. Supermarketite sügavkülmast ei leidu omatehtud pelmeenidele võrdväärset vastast! Ettevõtmine tasub ennast täielikult ära – tuleb ainult veidike aega varuda ja endale vähemalt 1 abiline värvata 🙂

Soovitan korraga teha ikka tubli ports, et hiljem oleks külmast mõnda aega pelmukaid võtta. Enne tasub ainult oma sügavkülma mahutavus üle kontrollida, kuna alguses peavad pelmeenipoisid üksteise kõrval ennast kõvaks külmetama ning alles siis saab nad kotti/karpi laduda, kus nad oluliselt vähem pinda hõivavad.

 

Esimesed pelmeenid otsustasin teha klassikalised vormiga kaasa saadud retsepti järgi. Järmine kord tahan linnulihaga katsetada. Retsept on umbes 400 pelmeeni jaoks, kuid ise tegin ajanappuse tõttu 1/3.

  • 2 kg nisujahu
  • 1 l keefiri
  • 2 muna
  • 6-7 spl õli
  • 2 kg veisehakkliha
  • 1 kg seahakkliha
  • 3 sibulat
  • musta pipart
  • soola

Esmalt valmista täidis:

  1. Haki sibulat hästi peenelt.
  2. Sega kokku hakklihad ja sibul, maitsesta soola ja musta pipraga.
  3. Lisa tilgake vett, et täidis oleks pehmem.
  4. Pane külmkappi “tõmbama”.

Siis tee tainas:

  1. Vala enamus jahust (u 1,8 kg) kaussi ning tee sinna süvend.
  2. Vala süvendisse keefir, 2 muna, näpuotsaga soola ja õli.
  3. Hakka äärtest jahu keskele tõstma ja sõtku korralikult. Vajadusel võta jahu juurde.
  4. Sõtku kuni tainas tuleb kätelt lahti, on pehme ja kergesti rullitav.
  5. Mässi tainapall kilesse ja pane veidikeseks külma.

Näputööring võib alata:

  1. Rulli tainast veidi suurem küllaltki õhuke tükk kui pelmeenivorm ning aseta tainas vormile.
  2. Pane lusikaga igasse auku teelusikatäis täidist.
  3. Rulli teine sama suur tükk tainast ning aseta täidisele.
  4. Suru üleliigne õhk välja ning rulli ettevaatlikult taignarulliga üle vormi.
  5. Võta väljalõigatud pelmeenid vormi küljest lahti ning aseta üksteise kõrvale alusele, millega pane nad sügavkülma. Külmunud pelmeenid saab hiljem kokku tõsta.

 

 

Meile meeldib pelmeene aedvilja- või kanapuljongis keeta. Keetmisel püsisid kõik pelmeenid korralikult koos erinevalt poepelmeenidest, mis enamasti lagunema kipuvad.

Soovitan tainast rohkem teha, kuna meil jäi täidist päris tublisti üle ning sai ka makarone hakklihaga süüa 😛 Asi võis olla ka selles, et esimesed taignatükid rullisin ise ning need jäid veidi paksuks. Hiljem võtsin mehejõu appi 😉

 

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s